De harmonie

Onze dirigent: Melinda Cornette

Melinda Cornette

 

Onze doelstelling : Harmonie tussen muziek én mensen


We willen samen in een vriendschappelijke sfeer muziek maken op een manier waar zowel de solist als de 3de instrumentalist zich gewaardeerd voelt en thuis voelt en er met open armen ontvangen wordt. Dit alles onder leiding van dirigent Melinda Cornette.

 

Geen fanfare, wel harmonie!

Wat onderscheidt een harmonie van een fanfare?

Een harmonieorkest bestaat uit drie groepen : houtblazers, koperblazers en slagwerk. De houtblazers zijn ruim vertegenwoordigd. Ze geven de typische en zeer herkenbare warme "hout"-kleur aan het orkest. Hierbij horen de klarinet, de dwarsfluit, hobo, fagot en de saxofoons. Wat de koperblazers betreft, onderscheiden we naast de scherpe kopers, met name de trompet en de trombone, ook de zachte kopers zoals de althoorn, de bariton, de tenor-tuba en de bas-tuba. Tenslotte vinden we ook nog het slagwerk terug.

Een harmonieorkest onderscheidt zich van andere orkestvormen door de bezetting. Een fanfareorkest heeft bijvoorbeeld geen klarinetten terwijl de klarinetten in een harmonieorkest een belangrijke rol spelen. Snaarinstrumenten, zoals viool, cello of piano in een symfonieorkest, ontbreken dan weer in een harmonieorkest.